Luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger ALMA PARKET houten vloeren BREDA

Het bewaken van de LUCHTVOCHTIGHEID is belangrijk voor de levensduur van Uw PARKET VLOER. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve LUCHTVOCHTIGHEID drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve LUCHTVOCHTIGHEID bedraagt 50 a 60 procent. Vooral in de winter is de LUCHTVOCHTIGHEID binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw PARKET VLOER. Vooral in de winter als het buiten kouder wordt, wordt binnen de verwarming hoger gezet. Hierdoor wordt de lucht in huis erg droog. Door het inschakelen van een LUCHTBEVOCHTIGER wordt de LUCHTVOCHTIGHEID op peil gehouden. In de warme periodes staat soms een airconditioner aan die ook de lucht droger maakt. Een LUCHTBEVOCHTIGER kan in die periode ook wel eens noodzakelijk zijn.

PARKETVLOER
HOUT is hygroscopisch, dat wil zeggen dat wil zeggen dat het hout reageert op het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Het houtvocht percentage van de parket VLOER is in evenwicht met een LUCHTVOCHTIGHEID van 50 a 60 procent. Bij verandering in LUCHTVOCHTIGHEID zal het houtvocht percentage veranderen. Verandering in LUCHTVOCHTIGHEID zal het houtvocht percentage veranderen. Veranderingen van deze waarde impliceert dat het HOUT krimpt of uitzet. De VLOER zal in de breedte uitzetten en krimpen in de breedte. Elke houtsoort is gevoelig voor de verandering van de luchtvochtigheid is het nu eiken hout, BAMBOE, AFZELIA, MERBAU, TEAK, GRENEN of VUREN. De ene houtsoort is alleen meer gevoeliger dan de andere houtsoort. Niet alleen elke houtsoort maar ook elk type VLOER word beïnvloed door de LUCHTVOCHTIGHEID. Niet alleen massieve planken maar ook TAPIS, DUOPLANK, MULTIPLANK, LAMEL en LAMINAAT worden beïnvloed. Alleen type VLOEREN als TAPIS, ,DUOPLANK, MULTIPLANK en LAMEL hebben weinig last van schommelingen in de LUCHTVOCHTIGHEID. Hou is nooit uitgewerkt al is een vloer 100 jaar oud.

Luchtbevochtiger Haar en Digitale hygrometer ALMA PARKET houten vloeren BREDA

METEN VAN DE LUCHTVOCHTIGHEID
De RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID kun je meten met een HYGROMETER: elektronisch met een sensor of met een haarhygrometer. Let wel op de locatie van de meter. Deze meter dient U niet aan een buitenmuur of in de buurt van een raam te bevestigen. Hier is de RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID hoger dan in de rest van het huis.